duminică, 28 august 2011

cine pe cine (de)serveste - continuare

Este un draft la SESIZARE asa ca luati-o ca atare, doar ca nu va suferi modificari majore. Ca o curiozitate sa fiti atenti unde apare Anca Doru.


Turda
28 August 2011                                      Către
                                                                         Politia Locala

           Subsemnatul ... declar următoarele:
          În data de 26.08.2011, în jurul orelor 13:30, aflându-mă pe str. P. Hașdeu, aproximativ nr. 2 (parcul muzeului), am fost abordat de o polițistă locală sub solicitarea ”să mă legiminez”. Conform cu Legea 155/2010 publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 483 din 14 iulie 2010, art. 19: g) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală, adică nu era cazul. Cauza a fost faptul că, ”mi-am permis” să îi fotografiez colegii, care, după părerea mea, comiteau un mare abuz (pe scurt, un participant ce se afla la deschiderea oficială, dupa ce s-a încheiat cuvântarea oficialităților, a pus o întrebare primarului Ștefănie – dacă este mulțumit de starea în care se află parcul? fiind imediat abordat de 2 polițiști locali care i-au cerut să se legitimeze și cu care au avut schimburi dure de replici).
         Dialogul lor cu mine, căci am fost abordat de tot ”dispozitivul” din respectivul parc (se afla acolo inclusiv PODAR AURELIAN NICOLAE, șef serviciu Siguranța și Ordine Publică, așa cum apare pe saitul Primăriei Turda, respectiv consilierul local ANCA DORU), poate fi rezumat în:
     
      - nu am voie să îi fotografiez în uniformă – de ce? Nu există vreun paragraf din legea poliției locale,  Legea nr. 155/2010 care să nu permită, asta în cazul în care se cunoaște legislație ...
   
      - eu mă aflam pe spațiu/domeniu public (domeniul public al statului, definiție: Apartin domeniului public terenurile pe care sunt amplasate constructii de interes public, piete, cai de comunicatii, retele stradale si parcuri publice … care, potrivit legii, sunt de domeniul public ori care, prin natura lor, sunt de uz sau interes public. Terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile. Domeniul public al statului este reglementat de Legea fondului funciar, legea nr. 18/1991, republicata 1998) – și atunci cum se justifică un astfel de comportament?
      - că nu dețin acreditare. Asta-i tare de tot!
      - mi-au cerut să îmi șteargă pozele (dacă am văzut cum se pune problema, telefonul mobil l-am înmînat unui alt polițist local – ca să vedem pînă unde merge tupeul indivizilor și, după ce a cotrobăit prin fișiere, mi-a spus că ” nu am făcut nici o poză” și ”la revedere”). Îi solicit public acelui ”polițist local” să îsi ceară scuze vis-a-vis de faptul că am fost facut, încă de la început, că ”eram băut”... și da, nu este o gluma.
     - că ”o să iau sancțiune”. De ce?
      Ca o paranteză, initialul participant la manifestari, din prima parte a relatării, a fost destul de violent (verbal) cu mine, iar polițiști locali, deși erau de fața, nu au avut nici o reacție, cu atât mai mult când este stipulat la art. 21 din Legea 155/2010- Poliţistul local are şi următoarele îndatoriri: b) să dovedească solicitudine şi respect faţă de orice persoană, acordând o atenţie sporită grupurilor vulnerabile (eu sunt invalid de gradul 2). Cum este posibil?
      Precizez alte puncte în conformitate cu Legea 155/2010: art.20 (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul local este obligat să: e) … după încheierea oricărei acţiuni sau intervenţii, acesta se legitimează şi îşi declară funcţia pe care o deţine în poliţia locală. De ce nu s-a facut după cum prevede legislația? Și care sunt numele, prenumele și functia deținuta în cadrul Poliției Locale Turda?
     Dacă nu cumva este vorba despre ”exces de zel” și necunoașterea puținei legislații în domeniu, atunci, conform pct. c) este obligat să respecte şi să aducă la îndeplinire ordinele şi dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici și aș dori să știu, în contextual relatării, cine a dat dispozitie să se comporte astfel cu populația?
     Și ajungem la întrebarea principal/finală: a fost sau nu abuz în funcție? Și care vor fi consecințele, ținând cont că art. 20 pc. (5) politistul local răspunde, in conditiile legii, pentru modul in care isi execută atributiile de serviciu. Incălcarea de către politistul local, cu vinovăţie, a atributiilor de serviciu angajează răspunderea sa disciplinară, materială, civilă sau penală, după caz, potrivit legii.
    Vă rog să îmi răspundeți, cu mare atenție, în scris, la toate întrebările, cu exactitate, în termenul legal.
   

 PS: Informațiile solicitate verbal pot fi furnizate pe loc sau în scris la o data ulterioară dacă tipul informației necesită documentare. Autoritățile publice se obligă să răspundă în scris solicitărilor în termen de: 10 zile lucrătoare pentru comunicarea informației de interes public solicitate, dacă aceasta a fost identificată; 10 zile lucrătoare pentru anunțarea solicitantului că acest termen nu a fost suficient pentru găsirea informației solicitate; 30 de zile lucrătoare pentru comunicarea informației de interes public identificate peste termenul de 10 zile respectiv 5 zile lucrătoare pentru transmiterea refuzului de comunicare a informației solicitate și a motivării refuzului.

 Prezentul document a fost încheiat în 2 exemplare, solicitănd nr. de înregistrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti vreo parare, va invit sa o impartasiti ...